21 martie 2018

Probleme cu constiinta?Sursa:unsplash.com
Nu am probleme cu frigul si caldura. Ma simt ok si la 19 grade si la 38-39.
Iarna stau cu 19-20 de grade in casa. Stau la etajul doi. Deasupra mea, intr-un apartament termoizolat, sta o familie cu un bebelus. La etajul inferior, tot in apartament termoizolat, alta familie cu copii mici. Ei aveau locuintele termoizolate cand m-am mutat eu.
Ma inteleg bine cu vecinii, sunt ok. E drept ca nu prea apuc sa socializez cu ei prea des, sunt corporatist, plec dimineata, vin seara. Castig bine dar, ce folos, daca uneori, nu am timp nici macar sa verific daca am primit salariul. 
“Problema” cu vecinii mei apare iarna cand, din cauza apartamentului meu, cam racoros, au consum mai mare la gaze. La ei, familii cu copii, temperatura e setata pe la 24 de grade. Merg centralele lor ca niste locomotive. Eu nici nu am centrala, sunt cu caldura centralizata, de la RADET cred si nu prea e caldura.
Nu vreau sa ma incalzeasca ei, dar ce pot face ? Sa izolez si eu apartamentul ? Sa-mi iau si eu centrala si sa o tin la 23 de grade ? Le-as face, nu am probleme de cat m-ar costa, da’ e de alergat sa iti pui o centrala si eu stau rau de tot cu timpul.   

Vecinu’ de sus  ma abordeza uneori, cand ma prinde :
-          Ce mai faci vecine ? Auzi, tu cat platesti la caldura, ca pe mine m-a secat factura la gaze, mai ales  luna trecuta cand a fost gerul ala afara.
-          Da. Foarte frig iarna asta, raspund eu, prefacandu-ma ca nu inteleg aluzia si incerc sa schimb vorba catre alt subiect. Pai e cu dereglarea asta globala a vremii. Nu vedeti? Uragane, inundatii, ninsori in desert. E de la poluare, vecine. Recunosc ca si eu poluez serios. Am masina diesel. A ta  parca e pe benzina, nu ? Aia alba, arata bine de tot. Din ce an e ?
De data asta am reusit, dar iarna e lunga. Am ajuns sa ma furisez de ei. Imi rasuna mereu in cap : «  Vecineee ! Ce faci vecine ? Stii cat mi-a venit gazele, vecine ? »

Intr-o zi vecinul intotit de un barbat la costum si cravata, flutura in mana un aparat si il tot indrepta catre bloc. Ba spre stanga, ba spre dreapta.
-         Ce faci vecine ? il vad cum striga si flutura catre mine aparatul din mana. Eu eram inca la vreo 100 m de bloc, asa ca au intors capul toti care treceau pe acolo si se stiau cu vecini. Ia uite vecine ce aparat am aici ! Striga el in continuare in timp ce eu ma apropiam de bloc, neavand unde sa ma mai furisez de privirea lui care ma urmarea. Aparat pentru termoviziune cladiri ii zice cica ! Iti indica cat de bine e izolata o locuinta, unde si ce pierderi de caldura sunt. La prima vedere, se pare ca la mine au facut treaba buna, e izolat bine.
Ajunsesem in fata lui si m-am oprit sa ma uit din politete la aparatul minune.
-    Dar, ce avem noi aici ?  imi arata el victorios niste hartii pe care zarisem ceva cu : "raport..." Ia uite ce diferenta e fata de apartamentul tau si ce de rosu e pe la tine !
Ceilalti cativa vecini care iesise sa vada si ei ce face vecinul cu barbatul in costum, cravata la gat si un aparat ciudat, se uitau dezaprobator la mine.
-          Da vecine. Pai la mine a ramas cum l-au facut comunistii, treaba de mantuiala, la viteza, incerc eu sa ma dezvinovatesc cu un calm aparent si cu speranta ca scap si acum. Au mai avut scapari pe la colturi. Pe acolo sunt scaparile de caldura, ca mai simt cum flutura cele cateva fire de par cand stau seara la televizor.
Insa, daca apartamentul avea scapari, eu nu am mai avut. 

Se pare ca cineva isi vindea locuinta si avea nevoie de cerficat energetic.Asa e legea acum. Vrei sa vinzi un imobil, ai nevoie de certificat energetic. Cumparatorul are o informatie certificata privind eficienta energetica a imobilului pe care il cumpara. O chestie foarte buna.   
Insa, vecinu’ a profitat de moment, l-a oprit pe auditorul energetic care venise cu alt scop.Si din vorba in vorba ajunsese si la apartamentul lui. Si se pare, ca astazi si la al meu.
Ce am facut pana la urma, sa scap cu constiinta impacata ? 
Am izolat si eu. A fost si acolo o poveste interesanta, dar ramane pe alta data. 

Important este ca, gata, nu mai trebuie sa ma strecor pe scari, in pasi de pisica, pana la usa.
Vecinu’ : 
-   Vecinee ! Bravo vecine. Mi-a placut ce treaba ai facut cu izolatia. Dai o bere ?
-    Dau !
Sursa:unsplash.com
Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu