12 martie 2018

Proiectezi. Autorizezi.Realizezi.

Prezentul cu miros de flori.

Mirosul de liliac mă îmbată, bujorii stau și ei gata să pocnească și să își împrăștie aroma lor în toată curtea. 
Strâng în mână cana de ceai verde cu iasomie și mă uit către EA. 
EA este Casă AIA care a reușit să treacă prin orice încercare și peste orice obstacol pentru a ajunge să fie Casa MEA/Casa NOASTRĂ.  
Este casa care astăzi are brațele (alias ușile) deschise pentru a strânge și păstra în interiorul ei multe amintiri frumoase, multe râsete de copii, multă muzică împrăștiată prin colinde de Crăciun, Cutiuțe muzicale ascultate de cei mici,  sau «  La mulți ani »-uri  infinite primite de la cei dragi.
Este casa care adună în jurul mesei rotunde din bucătăria pătrată, mare, luminoasă, arome și gusturi infinite. Toate împletite cu dragoste și bucurie. Este exact casa AIA, pe care o visam.
Mai sorb o gură de ceai și zâmbesc când văd fetele noastre ieșind în fugă din casa NOASTRĂ, casa cu miros de flori. Aleargă prin iarbă (nu foarte multă, dar proaspăt tăiată și cu miros îmbătător). Se gâdilă și se trântesc pe jos. 
Pentru ele casa, la care mă uit de pe bancă de la poartă cu un ceai de iasomie în mână, este casa care poartă mirosul COPILĂRIEI lor. 
Dar drumul până la casa cu miros de liliac și bujori nu a fost ușor. 
 
 Etapa 1. Visezi cu ochii minții
Aveam un loc de casă la o margine de oraș. De multe ori stăteam la marginea terenului, jos, cu picioarele încrucișate, și visam amândoi la o casă a familiei. Ne-o imaginam mereu până în cel mai mic detaliu : poarta de fier forjat negru cu gard din lemn vopsit cu lac durabil, curtea cu iarbă,  loc de joacă pentru copii, loc pentru flori, legume și pentru căsuța cățelului.  
Casa din imaginația noastră nu trebuia să fie mare, dar suficient de spațioasă.  Ne doream o casă plăcută, confortabilă, dar și eficientă energetic și  ușor de întreținut.  Din acest motiv, ne imaginam plafonul nu foarte înalt, încălzirea prin pardoseală, ferestre luminoase, dar nu foarte mari pentru a evita pierderile de căldură iarna. Trei dormitoare, un living, bucătăria, două băi, un dressing, un spațiu de depozitare…  Nici mult, nici puțin, dar suficient cât pentru un vis de o viață. 
  - Bucătăria să fie cu vedere spre mica noastră grădină, visam eu cu voce tare.  Să fie aproape dar separată de sufragerie. Îmi place să gătesc și nu aș vrea să umplu livingul de abur și mirosurile din bucătărie, uneori și de fum. Dormitoarele mai mici , dar suficient de spațioase pentru a nu ne simți ca într-o cutie. 
  - Sufrageria, va fi uite aici, spunea el. Ea este gazda tuturor, de aceea trebuie să fie inima casei. Trebuie să fie spațioasă, cu lumina naturală multă.
Visam cu ochii deschiși.
Etapa 2 Schițezi visele cu creionul
Am trecut încet de la vis la primele fapte. Primii pași mici către realizarea visului. Întâi am transpus, visele, ideile, tot ce era în imaginația noastră, în schițe făcute în familie. 
Am desenat pe un caiet, cum am vrea să arate casa. Am folosit multe detalii pentru a schița unde să fie amplasată pe teren, pe unde intrăm , unde facem parcarea, garajul, ce spațiu rămâne pentru curte. Apoi compartimentarea casei, ce spațiu am dori  pentru camera, dormitoare, living, bucătărie, baia, dressing, spații de depozitare și alte detalii.  Părea totul foarte simplu. 
Desenele păreau să ne dea speranța că visul începe să fie văzut și cu ochii, nu doar cu mintea. 
Nu prea primeam încurajări. Ba chiar unii ne speriau:
« Eu va sfătuiesc să luați una gata construită, e mai simplu» ;
« Păi voi știți cât o să va coste ? Va spun eu, dublu față de cât o să calculați la început.» ;
«Voi nu știți ce vă așteaptă. Treaba voastră, să nu ziceți că nu v-am zis.»
«Voi știți ce înseamnă să faci o casa de la zero?»
 Și totuși noi am schițat visele noastre cu creionul pe un caiet de matematică. 
 
 Etapa 3. Vizualizezi visele prin ochii profesionistului
«Încurajările» celor din jur ne-au mai scăzut din entuziasm. Însă, nu am cedat și am mers către următoarea etapă, cea în care am căutat pe cineva care să schițeze în mod profesionist ceea ce noi ne imaginasem și desenasem după capul nostru.
În acest scop am ajuns , până la urmă, după ceva căutări, la specialiștii de la AIA Proiect.
Știam că la AIA Proiect găsim tot ajutorul necesar :  o echipă de profesioni gata să ne ajute atât la proiectare, cât și în alte etape ale construcției casei.  
Le-am arătat schițele noaste simple, făcute pe un caiet de matematică. 
Am mai avut ulterior, câteva întâlniri pentru a transpune ideile noaste în proiectul final, făcut de profesioniști, ca la carte, cum se spune. Am văzut ce era posibil și ce nu era posibil în schițele nastre. Au venit și ei, având în spate vasta experiență, cu sugestii noi, la care noi nu ne-am fi gândit.
Am realizat atunci cât de mult contează consilierea unui specialist. Sunt foarte multe aspecte pe care un om obișnuit, nefiind în domeniu, nici măcar nu le ia  considerare.
Ochii profesionistului acompaniaţi de «  creionul experimentat » au reușit   pe hârtie proiectul casei  noastre. Nu  era orice proiect de casă,  ci un proiect care transforma ceva din imaginația noastră în ceva ce putea deveni realitate. Pentru moment, ne vedeam casa din vis, într-o fotografie.
Când am avut proiectul de casă în mână, a fost  momentul din care am știut  că se poate!  Chiar se poate !

Etapa 4. Spre destinația : Casa NOASTRA, cel mai bun GPS este profesionistul
Cu ocazia întâlnirilor cu specialiștii de la AIA Proiect, am aflat și că mai avem câțiva pași de realizat până să ne apucăm de construit. 
Avize de amplasament, avize pentru utilități, plan tehnic, certificat de urbanism. Studiu geotehnic pentru a vedea de ce trebuie să ținem cont atunci când  vom începe fundația, DTAC, PAC,PUZ, PUD : o mulțime de acronime de care nu auzisem până atunci. 
Deși teoretic este posibil să faci totul singur, dacă nu ai un specialist să te consilieze, îți va lua mult timp până la obținerea avizelor de construire. 
Nu mai menționez faptul că ai nevoie de o rezistentă deosebită la stres, nervi tari și răbdare. Nu e ușor să învingi birocrația în țara asta. 
Noroc că am dat de oamenii potriviți, la momentul potrivit. Cred că nu ne-am fi descurcat altfel. 
Și iată-ne în sfarasit cu proiectul și mult dorita autorizație de construcție în mână.

Etapa 5. Prima cărămidă, a doua…visul începe să prindă forme
Cu avizele în mână, eram gata să începem construcția.  Avusesem până atunci legături doar cu persoane din mediul « up level », cum ar zice englezu ‘. Vorbisem la AIA Proiect doar cu arhitecți, ingineri proiectanți și profesioniști adevărați. 
Încercând să vedem cu cine vom construi casa, cine va pune în execuție proiectul,  am trecut la altfel de experiențe. În etapa căutării am luat contact cu “meseriasii” care construiau la un bloc din vecinatate. 
«da boss, se face», 
«da șefu, se rezolvă», 
«ce contract ? Lasă că vedem noi, ne înțelegem »,  
«Eu nici n-am nevoie de proiect, boss. Îmi zici cum vrei, unde vrei și eu îți fac. Eu merg doar pe calitate. », 
«Ce DTAC, PUD, ce studiu geo ….Arunci banii pe fereastră boss. Ascultă-mă pe mine, mergem pe burtă, în 2 luni te muți în casă. Vin cu băieții și ne apucăm de treabă »
Ţinând cont de experienţa avută cu AIA Proiect ştiam déjà că doar cu profesionişti vom avea rezultate profesioniste, seriozitate şi responsabilitate.

Am renuntat la «meseriașii » care « semnau » acordul cu noi cu o bere în mână, în papuci şi cu muzica la maxim. Ne-am îndreptat către o firmă serioasă de construcţii...

Prezentul cu miros de flori.
A fost un drum lung şi cam complicat dar iată, în sfârşit, visul s-a materializat. E în faţă noastră. Fotografia din proiectul celor de la AIA Proiect, este acum 3D în mărime naturală. 
Miroase a liliac. Şi a ceai de iasomie. Si a copilărie. Miroase aşa cum am visat amândoi într-o zi cu ochii minţii. 
 
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog2018

Legendă:
PUZ / Planul Urbanistic Zonal
PUD / Planul Urbanistic de Detaliu
DTAC / Documentaţia Tehnică pentru Autorizația de Construire


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu