11 aprilie 2018

„Omul nu poate ajunge om decat prin educaţie.” I. Kant


"Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea" Nelson Mandela 

Vise naruite la o distanta de 9 km de casa

Intr-o zi au primit vestea ca scoala din satul lor se inchide. Cladirea oricum statea sa cada pe ei de ceva timp.
La inceputul toamnei au suportat cumva cele cateva saptamani de caldura excesiva. Nu s-au plans nici cand au inceput ploile si au trebuit sa se inghesuie toti in partea dreapta a clasei pentru a face loc galetilor care strangeau apa.
Insa, de cand a venit iarna si vantul a inceput sa aduca zapada prin crapaturile din pereti si geamuri, li s-a spus ca pana aici a fost. Directorul scolii a ridicat din umeri si le-a aratat cu capul catre satul vecin.  Spre scoala care se afla la 9 km de aceasta. El era directorul ambelor scoli. Nici cea din satul vecin nu era o scoala cu mult mai dotata. Iarna cadea curentul destul de des. Insa, cel putin aveau cate o soba la fiecare doua sali de clasa, iar profesorii reuseau sa tina toate orele.
In seara aceea Ionut a plans infundat in perna ore intregi. Stia ca nu are cum sa ajunga la scoala din satul vecin. Nu ii ajungeau picioarele si nici incaltamintea pentru o iarna intreaga.
Si totusi, in clasa a V-a fusese olimpic la romana. Luase locul II pe judet, iar speranta renascuse in sufletul lui cand a vazut rezultatul. Se vedea déjà la facultate, inginer, cu o familie cu doi copii, intr-un apartament de la oras.

 "Educatia nu este o pregatire pentru viata, ci insasi viata." John Dewey

Fundatia oricarei societati este educatia copiilor. O educatie solida, eficienta, bazata pe respectul individului, ar asigura un viitor indelungat si sanatos nu doar celor educati, dar si celor care au investit in ea. Este foarte trist sa vezi cat de ignorata este educatia la noi. Rezultatele se vad déjà in jurul nostru si, din pacate, se vor vedea si in viitor.
Sunt multe de facut si de schimbat in domeniul educatiei. Daca as avea puterea necesara ( fizica, psihica, financiara), as schimba multe.
In primul rand scoala, educatia, trebuie sa fie cu adevarat gratuite, asigurate de stat chiar pana la nivelul studiilor universitare.  Cand zic gratuite, ma refer la a avea asigurat absolut tot de ce e nevoie.
Profesorii trebuie sa fie extrem de bine pregatiti. Ei trebuie sa reprezinte modelele copiilor, sa le insufle atractia catre studiu, sa le trezeasca pasiunea pentru materiile predate.
Salariile profesorilor ar trebui sa fie foarte mari. Si bineinteles, concursul pentru obtinerea unui post in invatamant ar trebui sa fie extrem de bine conceput, astfel incat sa ajunga in acest domeniu oameni potriviti pentru aceasta activitate.
Statul trebuie sa asigure tot ceea ce este necesar in cadrul invatamantului. Cladiri adecvate, mobilier bine gandit, sali de clasa cu aparatura ultramoderna: calculatoare, proiectoare, manuale si cursuri digitale, tablete pentru elevi, internet in fiecare scoala. 
Programa educationala trebuie regandita permanent, adaptata des la vremurile in continua schimbare in care traim. Scoala trebuie sa fie capabila sa se adapteze rapid la schimbari, sa poata renunta la materii invechite si sa fie capabila sa prezinte materii noi.
Sursa: Jesuit Networking
Visez la o sala de clasa model, cu elevi adunati in jurul unui profesor pasionat de materia pe care o preda. Profesor, care, ajutat de tehnologia actuala, proiectoare 3D, holograme, table inteligente, reuseste sa capteze atentia copiilor, sa ii faca dornici sa afle cat mai multe din ceea ce li se arata.
As dori  o scoala care sa fie atat de eficienta incat elevii sa fie imuni la toate tentatiile nocive care ii inconjoara permanent. Copii care isi aleg ca modele de urmat in viata: profesori, sportivi de performanta, oameni de stiinta, oameni de cultura, scriitori, personaje deosebite din carti. Copii care isi aleg, cu discernamantul furnizat de o scoala deosebita : muzica pe care o asculta, filmele,  hainele cu care se imbraca. Aleg cum si cat folosesc internetul, televizorul, timpul liber.
As dori ca nici un Ionut sa nu mai planga in perna.
As dori o scoala pentru el. Si pentru Nicusor. Si pentru Elena.As dori o scoala pentru fiecare copil care vrea sa invete si sa lupte pentru un viitor mai bun.
As dori sa nu mai existe cei 9 km care sting sperante. 
„Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu