19 martie 2018

"Hainele vechi sunt prieteni vechi" Coco Chanel



La modă sau cum mă simt bine? 

"Nu te lăsa pradă trendurilor. Nu lăsa moda să pună stăpânire pe tine, decide tu ce eşti, ce vrei să exprimi prin felul în care te îmbraci şi cum trăieşti."  
Gianni Versace
Nu prea înțeleg moda. Când aleg hainele urmăresc o îmbinare în ordinea comodității, utilității și aspectului.
Nu înțeleg de ce ar purta cineva pantaloni cu turul coborât până la nivelul genunchilor, semănând cu niște pinguini grăbiți. Şi asta pe bani serioși.  De ce să dai o grămadă de bani pe niște blugi noi dar care sunt sfâșiați și tociți ca și când ar fi purtați deja de foarte mult timp. Şi pentru asta plătești mult. Am văzut , mai nou, o altă nouă modă, pantalonii se poartă scurți, deasupra gambei, că și cum ai găsit pantalonii pe care i-ai purtat în școală generală și îi porți la facultate. Posibil să fie explicații, dar eu nu le înțeleg încă.
A fost de curând un scandal cu telefoanele. S-a descoperit  că încă din fabrică sunt făcute să pice în 2 ani, cu scopul evident de a forța oamenii să cumpere altele.
Mă gândeam că probabil și în industria modei poate fi ceva asemănător.
Se creează valuri de modă în ideea de a fii schimbate cât mai des hainele ( nu mai sunt la modă, iau altele). În acest fel se asigură vânzări permanente. Nu se mai poartă acestea, nu mai sunt la modă, trebuie să cumpăr altele. Într-o lume așa cum o văd eu, nimeni nu ar da sute și mii de euro pe niște haine, încălțăminte sau genți.

Îmi plac filmele  SF. În viitor, din punctul de vedere al scenariștilor acestor filme, hainele vor avea și alte roluri. Vor putea să asigure în orice anotimp temperatura optimă necesară corpului. Nu va trebui să le schimbi în funcție  de vremea de afară,  vor monitoriza starea de sănătate a celui care le poartă, vor integra sisteme de comunicare, sisteme de apărare . 
Acesta ar trebui să fie rolul hainelor: să fie utile!
"Eleganţa este mai degrabă o chestiune de personalitate, nu de hainele pe care le porţi." 
Jean Paul Gaultier
Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu